Norsk scenekunstbruk
Postadresse: Storgaten 10b, 0155 OSLO
Besøksadresse: Storgaten 10b, 0155
Telefon: 22425810
Minnenes Museum 8.-10. trinn (Teater NiE)
Produksjonsliste
Program

Minnenes Museum 8.-10. trinn (Teater NiE)

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Minutter, kanskje timer av din egen eksistens

som du har glemt, men som jeg husker.     

Du lever et hemmelig liv i en annens minne.

- Tor Ulven, Etterlatte dikt

Vi kan ikke helt stole på minnene våre, og alikevel eksisterer det ingen annen virkelighet enn den vi bærer med oss i hukommelsen. Hvert øyeblikk vi lever, får sin betydning takket være fortiden. Nåtid og fremtid ville miste all mening hvis fortiden var visket ut av bevisstheten vår. Mellom oss selv, og ingenting, står vår evne til å minnes.

NiE setter opp sitt eget lille flyktige museumsbygg. Inne i et rom fylt av minner rekonstruerer fem mennesker et liv som er slutt. To brødre, en nabo, en lærer og en kjæreste. Med varme, musikk og humor forteller de historier om en de har mistet. En bror, en elev, en nabogutt, den første kjærligheten.
Publikum sitter tett sammen inne i det intime lokalet som kan minne om et arkivrom, og opplever skuespillerne og historiene på nært hold. Etter forestillingen åpner skuffene i arkivet seg, og blir til et lite museum, et refleksjonsrom med ulike sanseopplevelser som kan vekke assosiasjoner til eget liv og egne minner.


“Med Minnenes Museum hadde jeg behov for å skape et prosjekt som tok for seg vanskelige tema som døden, og selvmord innenfor en ramme som kunne gi et utvidet refleksjonsrom. Begge disse temaene betraktes som tabuer
i mange sosiale og kulturelle kontekster. Mitt mål har vært å åpne opp disse tabuene, og å skape et fysisk og mentalt rom hvor det er greit å le og gråte, et rom hvor man kan være tilskuer og deltager samtidig.”
Kjell Moberg, regi/konsept


Noen reaksjoner fra publikum etter forestillingen:
"For en forestilling! Tusen takk for den sterke opplevelsen elevene mine og jeg fikk ta del i på Fiskertorget i dag! ♥"
"Tusen takk for reisen vi blir tatt med på. Fantastisk vakkert og sterkt!"
"En vakker, rørende, sår, morsom og sterk forestilling om livet...på godt og vondt. Håper den blir spilt mye :-)"

"Jeg var hos dere torsdag 17.09. kl. 10:45 sammen med 9C, Kvernhuset ungdomsskole, og nå vil jeg si takk for en superoptikjempefantafenomenalistisk forestilling. Både elevene og jeg ble veldig berørte, og dagen etter hadde vi en fin samtale om stykket.

Kommunikasjonen mellom gutta som spiller brødrene er helt magisk. Det dampa av kjærlighet og stress. Historiene er elegant fortalt, samtidig som tempoet er høyt og dere kommuniserer så utrolig bra med publikum - noe jeg vet elev...ene setter pris på. Marcus-figuren var så sart og sår, at hadde det ikke vært for at stykket er hysterisk morsomt, ville vi trolig grint hele gjengen. Ikke for det, - en av lærerne som var hos dere senere på dagen gråt så snørr og tårer rant.

Fra et norsklærerperspektiv kjente jeg på mange Yes, yes, yes! Når elevene våre skal skrive skjønnlitterært, strever de aller mest med å konsentrere teksten/fortellingen. De vil så gjerne skrive litt om alt, lite om mye. De små historiene dere fortalte var så konsentrerte og elegante, at jeg kunne bruke dem som eksempler på hva jeg har ment med alt maset mitt i norsktimene, eksempler på hvordan man forteller mye om lite,- så får vi se om det har noen effekt på framtidige tekster.

Tusen, tusen takk for oss!"

Støttet av Norsk Kulturråd

Denne forestillingen kan forankres i: Norsk, Engelsk, Samfunnsfag, V.f. Sal og scene. Se forslag til bruk i undervisning i mappen: For- og etterarbeid.

Om utøvere og produsenter

Norsk scenekunstbruk
  • Arrangert av: Østfold kulturutvikling
  • Kunstnere/grupper: Teater NiE
  • Produsent: Spørsmål om gjennomføring:Kontakt Bjørn Otten - bjorngo@ostfoldfk.noTlf: 69 30 14 30 / 454 82 285Spørsmål om innhold:Kontakt Johannes Hafnor - johhaf@ostfoldfk.noTlf: 69 30 14 30 / 95 79 55 73
  • Idé/opplegg: Teater NiE

Om kunstner / utøver / gruppe

Teater NiE vant Gullsekken for beste produksjon i Den Kulturelle Skolesekken i 2011. De har produsert 15 originale forestillinger og turnert over store deler av verden. Den tematiske overbygnigen i NiEs arbeid finnes i spennet mellom historie, minne og traume. Arbeidet handler ofte om håp, overlevelse og livskraft. NiE arbeider alltid med et multinasjonalt ensemble. I denne forestillingen møter vi utøvere fra Norge, Tsjekkia, England og Belgia. Forestillingen spilles på norsk og engelsk.


Medvirkende

  • Teater NiE
  • Teater NIE

Multimedia og vedlegg

Bilder

Minnenes Museum
Foto: Jiril N. Jelinek
Minnenes Museum
Foto: Jiril N. Jelinek
Minnenes museum
Foto: Premysl Bukovsky
Minnenes museum
Foto: Premysl Bukovsky
Minnenes museum
Foto: Premysl Bukovsky
Minnenes museum
Foto: Premysl Bukovsky
Minnenes museum
Foto: Premysl Bukovsky
Minnenes museum
Foto: Premysl Bukovsky
Minnenes museum
Foto: Premysl Bukovsky
Minnenes museum
Foto: Premysl Bukovsky

Video/Lyd

Scenekunst / Teater
Trinn: 8 - 10
Praktisk informasjon
Kontaktperson utøver
Iva Moberg 412 31 310iva.moberg@gmail.com
Programlengde
80 minutter inkludert 10 minutter utstilling til slutt.
Maks publikumsantall
60
Arena / rom
Spilles i hangaren tilknyttet filadefiakirken i Sarpsborg
Oppriggingstid
240 min.
Nedriggingstid
90 min.
Merknad
Vi oppfordrer til å blande trinnene på de oppsatte visningene. Spesielt for 8. trinn fungerer forestillingen erfaringsmessig mye bedre hvis de ser den sammen med eldre elever.
Lenker
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Østfold kulturutvikling
Produsent:
Spørsmål om gjennomføring:Kontakt Bjørn Otten - bjorngo@ostfoldfk.noTlf: 69 30 14 30 / 454 82 285Spørsmål om innhold:Kontakt Johannes Hafnor - johhaf@ostfoldfk.noTlf: 69 30 14 30 / 95 79 55 73
Norsk scenekunstbruk
Medvirkende
  • Teater NIE